Zo schrijf je een wervende vacaturetekst

Het werven van een nieuwe medewerker begint vaak met een vacaturetekst. En met jouw vacaturetekst wil je natuurlijk niks liever dan die perfecte kandidaat in je armen sluiten. Maar trekt jouw vacaturetekst volle zalen? In dit blog lees je hoe jouw vacaturetekst opvalt.

In de vorige blog heb je kunnen lezen welke platformen effectief zijn voor jouw vacaturetekst. Maar voor het inzetten op het juiste platform heb je óók een wervende vacaturetekst nodig. Bij het schrijven van een vacaturetekst komen een heleboel uitdagingen kijken. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature opvalt? Hoe trek je jouw ideale kandidaat over de streep om op die sollicitatiebutton te klikken? Met deze praktische tips schrijf je straks een wervende vacaturetekst waar niemand omheen kan.

Tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst

Kruip in de huid van je ideale kandidaat

Wie is je ideale kandidaat? Door antwoord te geven op deze vraag weet je precies naar wie je op zoek bent én voor wie je een vacaturetekst schrijft. Vraag jezelf af wat de absolute musthaves zijn van je ideale kandidaat? Bij welke werkgever zit hij/zij nu en wat kan jij als werkgever bieden om ervoor te zorgen dat je ideale kandidaat jou interessant vindt. Kortom, stel een persona op en schrijf voor je ideale kandidaat!

De functietitel

Je kandidaat is geen beestje. Open een willekeurig platform voor vacatures en je komt al snel functietitels als: salestijger, spin-in-het-web of creatieve duizendpoot tegen. Door het beestje ‘gewoon’ bij de naam te noemen ben je beter vindbaar voor je ideale kandidaat. Een pakkende en concrete functietitel valt meer in de smaak bij je ideale kandidaat. Nog een groot voordeel: zoekmachines als Google en Indeed pikken je vacatureteksten beter op.

     
 

Wist je dat
De functietitel de meest belangrijke bron voor een zoekmachine is? De functietitel wordt in marketingtermen ook de H1 titel genoemd en daar is Google dol op.

 

Start met een intro

Uit onderzoek blijkt dat een lezer van een vacaturetekst binnen 5-7 seconden besluit of ‘ie blijft of weggaat. Vanaf nu heb jij dus een goede reden om een killer van een intro te schrijven. Probeer in de eerste zin de aandacht te wekken door direct met de deur in huis te vallen. Geef je de lezer dan ook nog eens een compliment? Grote kans dat je de lezer hebt getriggerd!

 


Klantenservicemedewerker

“Dat jij alles op alles zet voor een ultieme klantbeleving vinden wij bewonderingswaardig. Samen met jouw creativiteit in oplossingen kunnen we klanten pas écht blij maken.”

Accountmanager

“Je kunt natuurlijk een wereldreis maken of een rode Ferrari aanschaffen. Wat je ook kunt doen is aan de start verschijnen van jouw nieuwe baan als accountmanager. Omdat jij weet hoe een sales spel gespeeld wordt. Omdat jij weet hoe je klanten aan je weet te binden.    

 

De functie-inhoud

Niets is zo frustrerend als een functie-inhoud waar geen touw aan vast te knopen is. De functie-inhoud is ook niet hetzelfde als een functieprofiel. Om een duidelijke en concrete functie-inhoud op te stellen beschrijf je in eigen woorden wat jouw ideale kandidaat gaat doen. Vragen die je kunnen helpen bij het schrijven van de functie-inhoud:

  • Hoe ziet een werkdag eruit?
  • Wat maakt deze functie uniek?
  • Is er een specifieke uitdaging?

Wat schuift het?

Niet alles draait om de arbeidsvoorwaarden, natuurlijk is de functie-inhoud een belangrijke pull-factor. Maar we proberen je ideale kandidaat over de streep te trekken. Daarin speelt het salaris een hele belangrijke rol. Het voorkomt ook een hoop ruis op de lijn. Want ben jij van plan om het salaris pas te noemen tijdens de onderhandelingen in de laatste fase en komen jullie er niet uit? Dan is de energie die jullie in elkaar gestoken hebben verspilde moeite geweest. Dus, door het noemen van het salaris pre-selecteer je en dit levert je sollicitanten op die in ieder geval tevreden zijn met het salaris.

Niet alleen het salaris is een trigger om kandidaten over de streep te trekken. Alles omtrent arbeidsvoorwaarden is interessant om te vermelden in de vacaturetekst en kunnen een doorslaggevende factor zijn. Ga er bij het vermelden van de arbeidsvoorwaarden vanuit dat niets vanzelfsprekend is.

 
Tips voor het vermelden van arbeidsvoorwaarden:

  • Kijk nog eens naar je persona. Waar wordt je ideale kandidaat blij van. Een accountmanager vindt bijvoorbeeld vrijheid in een functie belangrijk terwijl een ict medewerker misschien van meer structuur houdt en een dag thuis werken een belangrijke trigger vindt. Denk goed na voor wie je een vacaturetekst opstelt en probeer aan de hand daarvan je arbeidsvoorwaarden vorm te geven.
  • Komt er iedere maand een masseur langs, kan je sporten onder werktijd, wordt er altijd gezamenlijk geluncht, is flexibel werken een optie? Niets is vanzelfsprekend. In onze blog tips voor het aantrekken van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt kun je meer lezen over hoe jij jezelf als werkgever een unieke marktpositie kunt geven.
 

De musthaves van je kandidaat

Natuurlijk heb jij een eisenpakket waar je ideale kandidaat aan moet voldoen. Maar heb je er ook bij stil gestaan wat de absolute musthaves zijn? Functie-eisen die uit tien bullets bestaan schrikt jouw ideale kandidaat af om te reageren. Bovendien zijn we er allang achter dat het ‘beestje met vijf poten’ niet bestaat. Bedenk welke skills écht belangrijk zijn om de functie te kunnen uitoefenen.

Tot slot:
Vermijd clichés in de functie-eisen. Wil je wel clichés gebruiken? Benoem dan waarom het van toepassing is.

  • Om de meest originele campagnes te bedenken is jouw creativiteit onmisbaar.
  • Je werkt steeds in diverse teamsamenstellingen, dit vraagt om flexibiliteit.
  • Met jouw accuratesse verloopt onze administratie op rolletjes.

Sluit af

Vergeet voor de finish je vacaturetekst niet af te sluiten. Net als een intro is een afsluiter met een duidelijke trigger om te solliciteren een must! Beschrijf het sollicitatieproces, vermeld een contactpersoon en eventuele assessments die worden afgenomen. Voor een urgentiegevoel, vermeld een sluitingsdatum!

Iedere professional te vinden, zelfs in een krappe arbeidsmarkt. Wil je weten hoe? 

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf